Google is evil

Google is evil

5 april 2009 Geen categorie 3

Google is evilIk ben een fan van Google. Vanaf de eerste dag. Geen internetbedrijf dat zo goed begreep waar internet over gaat als Google. De kracht van het netwerk versus de elite. Meer geven dan je neemt, en daar een businesscase van maken. En de rest van de wereld laten geloven dat je het beste met ze voorhebt. Don’t be evil.

Maar Google is om de dooie dood wel “evil”. Het is te gretig, te ambitieus, te inhalig. Dat zie nog niet als je Google probeert te zien als een mediabedrijf, wat ik doe; Google is, zelfs met Google News, nog te bescheiden. Het begrijpt goed dat het de elite – de gevestigde orde van mediabedrijven – aan een touwtje moet houden, tidbits kan geven zonder ontmaskerd te worden.

De inhaligheid waarover Google zal struikelen komt uit onverwachte hoek. Niet de wereld van het nieuws waarover iedereen het heeft nu in de Verenigde Staten de ene na de andere krant omvalt, zal Google ontmaskeren als monopolistische slokop, ook al is het dat al een jaar of wat. De contrarevolutie komt uit onverwachte hoek: boeken.

Google heeft zich ontfermd over de wezen van onze cultuur. Het heeft duizenden verweesde boeken gescand, boeken waaromtrent niet meer valt vast te stellen bij wie de auteursrechten behoren. In totaal heeft Google, na overeenkomsten met een reeks bibliotheken, inmiddels op eigen kosten al zeven miljoen gescand.

De deal die Google sloot over verweesde titels, geeft de zoekmachine echter een veel te grote grip, stellen – aldus een artikel in The New York Times – uitgevers en schrijvers in een rechtszaak die in de VS is aangespannen. Opmerkelijk is dat die juridische claim wordt gesponsord door Microsoft, de belangrijkste concurrent van Google, en zelf meer dan eens beschuldigd van monopolistisch gedrag.

Het probleem met Google is dat het te machtig wordt, te groot, te veel een monopolist. Onherroepelijk leidt dat tot een antitrustzaak in de VS, waar eerder de olieindustrie (Standard Oil), de telecomindustrie (AT&T) en de softwaregigant Microsoft op last van de overheid werden opgesplitst of gedwongen tot matigheid.

Omdat ik journalist ben, kijk ik anders naar Google. De greep die het bedrijf van Page en Brin dreigt te krijgen op boeken, raakt mij – alhoewel ik ook de schrijver ben van een paar boeken – minder. Ernstiger, veel ernstiger, vind ik het monopolie dat Google heeft op het nieuws.

Nog maar weinigen zien dat monopolie. Google maakt zelf geen nieuws, Google brengt geen scoops, niemand in Mountain View is journalistiek verantwoordelijk voor wat dan ook. Dat is clever van Page en Brin. Maar ondertussen is de Google-generatie, die niet voor niets zo moet worden genoemd, voor de selectie, verspreiding, correctie en filtering van het nieuws, volledig aangewezen op de algoritmen van Google. En het meest verbijsterende is dat die Google-generatie nog denkt dat niemand anders dan zij zelf de macht in hebben.

Reacties zijn gesloten.