Radio-interview: de Volkskrant moet offline

Radio-interview: de Volkskrant moet offline

13 mei 2009 Geen categorie 3

Op de dag van verschijnen van Mediamores, afgelopen maandag, een goed gesprek op Villa VPRO (Radio 1). Pieter Broertjes van de Volkskrant sprak ook mee over het boek en de toekomst van kranten, en vertelde en passant dat hij vreest dat de Volkskrant alleen nog als printproduct verder mag. Moeilijke gesprekken daarover met de PCM-top die vindt dat online te weinig aan het resultaat bijdraagt.

De Volkskrant offline? Ik kan het me niet voorstellen. Het is zo tegen elke trend in, het staat zo ver van de werkelijkheid dat je moet vrezen dat de PCM-top nu echt alleen nog maar bezig is het huis bezemschoon op te leveren voor de Persgroep.

Tegelijkertijd past de terugtrekkende beweging, die – vrees ik – meer is dan een losse flodder, in het plaatje. Uitgevers zijn in paniek. Ze verschuiven de dekstoelen zelfs niet meer, maar vragen het orkestje op de Titanic nog een keer een mooi mopje te spelen, bestellen een whisky bij de wankelende ober en duwen links en rechts wat ballast over de railing.

Ik kan het verhaal van Rupert Murdoch ook niet anders interpreteren. De man die twee jaar geleden nog bezwoer dat hij ook The Wall Street Journal gratis zou maken (wat heel dom is, voor financiele informatie wil de consument best betalen, net als voor porno en sportuitslagen), stelt nu dat al zijn kranten online betaald moeten worden.

Dat is nog dommer. Het gaat niet werken. Hoe graag we het ook zouden willen. Wanneer gaan uitgevers en journalisten nou eens begrijpen dat niet het nieuws of de journalistiek lek zijn, maar het verdienmodel dat begint te denken vanuit de krant, en dan stopt met denken?

De krant is een verpakking. Niet anders dan de twintigdelige encyclopedie. Die laatste hebben we niet meer nodig. De krant op langere termijn ook niet meer. Maar zoals we nog steeds de informatie uit een encyclopedie nodig hebben, zullen we ook de journalistiek nog willen hebben, of het nieuws.

De journalistiek zal een nieuwe manier moeten vinden om waarde toe te voegen, aan zichzelf, aan het nieuws. Lijkt me een mooi onderwerp van gesprek, straks tussen 11 en 12 bij Business News Radio.

[update] Gesprek bij BNR werd afgezegd toen ik aan de Wibautstraat stond. Het vriendelijke voicemailtje van een dag eerder had best een mailtje mogen zijn, of een sms-je, of een voltooid telefoontje. Voicemail is notoir onbetrouwbaar, of ben ik de enige met klachten daarover?

Reacties zijn gesloten.