Mexicaanse griep? Google helpt!

Mexicaanse griep? Google helpt!

21 mei 2009 Geen categorie 0

Als Google informatie over zijn gebruikers na zes maanden moet weggooien, wordt de kans “dat we allemaal dood gaan” groter. Zei oprichter Larry Page deze week oo de Google Zeitgeist-conferentie in Londen. Hoe meer Google weet, hoe beter het kan voorspellen welke pandemie waar op uitbreken staat.

De Europese Commissie wil Google dwingen data over gebruikers na zes maanden weg te gooien, omdat het risico te groot is dat gegevens in handen komen van derde partijen die er misbruik van maken, bijvoorbeeld door profielen op te bouwen en die te spammen. [Zie ook O’Reilly over “het digitaal panopticum“]

Aan beide standpunten zit iets scheef. Ik zie niet zo goed waarom Google die data wel zes maanden mag bewaren, maar geen twee jaar. Wordt het risico dan groter? En overigens denk ik dat de meeste internetgebruikers accepteren dat Google veel van hen weet, in ruil voor een goede zoekmachine, en een pakket apps uit Google Labs.

Ik schat zo in dat we Google meer vertrouwen dan de Europese Commissie (aardig om eens te onderzoeken). Of dat terecht is, is een andere vraag. In elk geval is de brandmarketing van Google beter. Zo geloof ik Page eigenlijk wel als hij claimt dat Google met analyses van zoekresultaten in een vroeg stadium pandemieen op kan sporen.

Vraag is natuurlijk wat ons die kennis – een stap verwijderd van kunstmatige intelligentie – waard is. Het onderzoek van Google heeft een prijs, het verlies van privacy die we toch al kwijt waren en die door de Google-generatie niet heel hoog wordt aangeslagen.

Van de andere kant: Google wordt een put van kennnis wel heel machtig. Het blijft per slot van rekening een commercieel, beursgenoteerd bedrijf dat niet als oogmerk heeft de beschaving te redden. Het is geen afdeling van de Verenigde Naties.

Maar stel dat Google wel zou worden genationaliseerd, of geinternationaliseerd, omdat de publieke belangen groter zouden worden dan het belang van een vrije kapitalistische marktwerking. Stel dat Google in een kantoorblok in Geneve zou zitten? Stel dat ambtenaren en politici de rol van Larry zouden overnemen. Zouden we Google dan wel toestaan onze data langer dan zes maanden te bewaren? Of juist niet?