Tunnelvisie: lees ik de verkeerde bloggers?

Tunnelvisie: lees ik de verkeerde bloggers?

1 juni 2009 Geen categorie 3

In Mediamores vertel ik hoe internet soms een echoput is waaruit je terugkrijgt wat je erin stopt. Links praat met links, rechts met rechts. Amazon vertelt je welke boeken je nog meer moet lezen, op basis van wat je al las. Google geeft antwoorden die je verwacht, niet de antwoorden die je zouden kunnen verrassen. Uiteraard niet.

Maar in de lamentabele discussie over gratis online nieuws kan me dat opbreken. Ik lees Jarvis en Blom en Godin en nog een honderd andere bloggers waarmee ik het roerend eens ben: algemeen krantennieuws zal altijd gratis blijven, hoe groot onze verontwaardiging ook over het defectie businessmodel voor journalisten.

Lees ik de verkeerde bloggers? Als ik al een tegengeluid hoor, van Murdoch of Van Thilo, dan vaak in de vorm van vernietigend commentaar van “mijn” bloggers. En als ik naar de bron ga, naar de tekst van Murdoch in The Guardian, naar het PWC-rapport, naar The New York Times die content betaald probeert te maken, erger ik me op voorhand.

Dat heet tunnelvisie. Internet is ervan doordrenkt. Niet dat ik aarzel over mijn standpunt, nog niet, maar het zou mooi zijn als er een site was, of beter nog: een aggregatieplatform, dat juist tegengestelde blogs bij elkaar zette. Is die site er al (De Nieuwe Reporter doet zijn best), of zal ik nog eens proberen infoclan.nl een nieuw en sterk verbeterd leven in te blazen?

Reacties zijn gesloten.