Wat u en mij opviel in de media

Wat u en mij opviel in de media

15 juli 2009 Geen categorie 0

Paar weken vakantie gehad en vrij van dit blog. Tijd gehad om te bouwen aan een tweede betaversie van Infoclan, de site/magazine/reader die je gaat vertellen welke bloggers je nog meer moet lezen. Ondertussen: wat u en mij opviel in de media.

Eerst dat bericht uit Engeland. Jongeren lezen geen kranten en twitteren trouwens ook niet. Van dat eerste schrokken de kranten weer eens, wat bizar is. Van dat tweede keken ze op: waren ze net lekker modern aan het doen, blijkt het weer niet goed genoeg.

Mij verbaast het nauwelijks. Twitteren is net als bloggen een hype die vooral wordt gewaardeerd door mensen met de behoefte of ambitie iets mee te delen aan een groep onbekenden (en dan heb ik het over bloggers/twitteraars die door de media worden opgemerkt, niet over het kijk-mijn-poes-eens-blog).

Punt is dat maar een klein deel van de samenleving die bijna-journalistieke ambitie heeft. Een op de duizend, schat ik. Dat is nog steeds een groep die we als oude journalistiek serieus moeten nemen, maar het is allemaal minder massaal dan we een tijdje terug dachten.

Advertentieomzet

Nog zo’n kengetal van internet. Vincent Everts heeft vaak uitgelegd dat omzetten op internet in enige markt tenminste een factor tien lager zijn dan ze waren in de analoge wereld. Als pakweg de reiswereld 10 miljoen verdiende voor internet, verdient ze nu nog 1 miljoen online (het voorbeeld is fictief)

De werkelijkheid, zegt Jeff Jarvis, is erger. In Amerika ging bij kranten in 2000 nog 10 miljard dollar om in rubrieksadvertenties. Die zijn nu vrijwel helemaal verdwenen, vooral omdat GraigsList ze naar internet heeft gehaald. GraigsList verdient, met dertig man personeel, nog 100 miljoen dollar. Dat is niet tien maal minder, maar honderd maal.