Een nieuwe rss-reader: van bloggers voor bloggers

Een nieuwe rss-reader: van bloggers voor bloggers

16 augustus 2009 Geen categorie 1


Ik gebruik een andere rss-reader. Infoclan.nl. Die vertelt me niet wat ik al gelezen heb, of had kunnen lezen in Google Reader (prima trouwens), maar wat ik zou moeten lezen. Omdat de bloggers die ik volg bij elkaar opgeteld een voorkeur hebben die mij waarschijnlijk aanstaat. Welke bloggers lezen mijn bloggers.

Infoclan is een rss-reader in de vorm van een tijdschrift op internet – een gepersonaliseerd tijdschrift. Wie inlogt, en Infoclan vertelt welke rss-feeds hij al leest, krijgt een rss-reader terug met berichten die hij nog niet las. Zo simpel als Amazon (“dit wil je waarschijnlijk ook lezen”).

Tijd is rijp

Ik heb Infoclan gebouwd. Uit een vorige betatest, een jaar geleden, werd duidelijk dat de tijd en techniek langzaam rijp wordt voor zoiets als Infoclan. Er zit een idee achter: op internet lezen we steeds meer andere bronnen naast mainstream media. Die bronnen zijn vaak blogs, en ook steeds vaker individuele bloggers.

Ik volg in mijn Google Reader al jaren een honderdtal bloggers. Sommige van hen ken ik persoonlijk, de meeste niet. Maar in alle gevallen vraag ik me af welke bloggers zij lezen. Als ik al die voorkeuren zou kunnen verzamelen (“aggregeren”), zou mij op een idee kunnen brengen.

Dat is precies wat Infoclan doet. Maar niet alleen voor mij. Elke blogger die Infoclan gebruikt, krijgt een gepersonaliseerde site te zien.

Techniek

Toen er nog geen rss-feeds bestonden, was Infoclan niet mogelijk. Maar zonder de techniek om die feeds bij elkaar te brengen, kun je ze ook niet verzamelen. Sinds een paar jaar bestaat die techniek wel. Rss-readers verzamelen feeds in een zogeheten opml-bestand, een map als het ware rond je abonnementen. Met dank aan de Amerikaanse programmeur en rss-uitvinder Dave Winer.

Infoclan vraagt zijn gebruikers die opml-file op te sturen. Het bestand wordt gecontroleerd en de feeds worden toegevoegd aan de database (Infoclan heeft nu al enkele duizenden rss-feeds).

Redactie

Niet elke internetter wil hetzelfde. We hebben allemaal onze globale voorkeuren. Voor politiek, of economie, of technologie, of – zoals ik en de meeste van mijn bloggers – voor media. Om Infoclan interessant te maken voor een breder publiek, bevat de site “kanalen”. Dat zijn er nu zes, maar de sky is the limit.

Welke blogs en bloggers worden getoond in die kanalen, wordt nu nog bepaald door de keuze van Infoclan, door een redactie dus (en wie vindt dat de keuze anders moet zijn, mailt info at infoclan.nl). Als de site op gang komt, en zich meer bloggers aansluiten, gaat hun voorkeur ook het nieuws in de kanalen bepalen.

Snelheid van infoclan

Infoclan haalt, net als elke rss-reader, zijn berichten van andere sites. Om te voorkomen dat Infoclan vastloopt, worden de feeds opgeslagen, zoals gebruikelijk. Om te kunnen laten zien wat er nieuw is, moeten de feeds met enige regelmaat worden ververst. Dat vertraagt de site.

Het probleem van langzaam ladende pagina’s wordt kleiner als meer mensen Infoclan gebruiken. Daarnaast kan het worden opgelost met meer en betere techniek. Of dat gebeurt, hangt af van deze tweede betatest.

Reacties zijn gesloten.