Naar Kroatie met Nieuwsllink

Naar Kroatie met Nieuwsllink

21 augustus 2009 Geen categorie 1

Maandag naar Kroatie met Nieuwsllink. Documentaireserie van Llink die al een paar weken draait. Bert van der Veer ging me voor in Rome, Hans Laroes in China, Betty Glas in Birma, Harmke Pijpers in Parijs. Nederlandse journalisten op reportage met krant of tv in een lastig buitenland.

Ik ga naar Novi List, naar het schijnt de enige niet door commercie verpeste onafhankelijke krant in Kroatie. Voor wie zoals ik nadenkt over de grenzen van de journalistiek, en over een moeizame toekomst, is dit een uitgelezen kans. Want Kroatie is weliswaar een westers land, of wil dat dolgraag zijn, maar heeft een paar slagen van de moderne mediageschiedenis gemist.

Toen pakweg het oude Europa en de Verenigde Staten zich overgaven aan massamedia, was Kroatie deel van de half-communistische republiek Joegoslavie. Toen wij de jaren ingingen, met commerciele tv en internet, beleefde het land de Balkanoorlog, een onafhankelijkheidsstrijd, de corrupte dictatuur van Tudjman en economische malaise.

Nieuwe krant

Ik ben er een keer geweest. Dat wil zeggen: ik ben er zo ongeveer doorheen gereden, in de nachttrein van de Placa in Athene naar het San Marco in Venetie, dertig jaar geleden, als backpacker. Het heette toen nog Joegoslavie dat ik verder alleen ken omdat mijn beste vriend er een liefde had. Die vriend – ik mis ‘m elke dag – is inmiddels verdwenen, dat meisje, ze heette Sneeuwwitje, is een herinnering aan ons.

Nu vlieg ik maandagochtend vroeg naar Zagreb. Ik zal er een dag of drie zijn en dan doorreizen naar Rijekja aan de kust. We gaan met een cameraman en een regisseur verslaggevers van Novi List volgen. Ons verhaal wordt een verhaal over hun verhaal. En daarmee een vertelling over de pers in Kroatie, hoop ik.

Reacties zijn gesloten.