Novi List en Droste

Novi List en Droste

24 augustus 2009 Geen categorie 0

Dag lang rondgelopen in Zagreb. Eerst met cameraman Jelle, vanaf het begin van de avond ook met Godelieve, de regisseur van Nieuwsllink. Godelieve bereidt de reportage voor, heeft al gesprekken gevoerd met journalisten van de Kroatische krant Novi List, en doet eigenlijk alles wat ik normaal gesproken, als ik alleen op pad zou zijn, zelf zou doen.

Droste. We vertellen voor Nieuwsllink het verhaal over een onafhankelijke krant in een niet zo ver buitenland. En we doen dat door mee te lopen met journalisten van die krant die een verhaal vertellen over – ja, wat eigenlijk? Het zou over Europa kunnen gaan, of over de economische malaise waarvan overigens op straat in het centrum van Zagreb niets te merken valt.

Ons onderwerp is Novi List. Wat het onderwerp van mijn collega bij die krant is, merken we morgenochtend tijdens de redactievergadering hier in Zagreb. Er staan wat onderwerpen uit, maar die kunnen on the fly veranderen.

Vanavond bij het eten realiseerde ik me hoe vreemd het is om met een ploeg op stap te zijn. Normaliter heb je als schrijvend journalist en loner de controle. Je zoekt, je zoekt gesprekspartners, je kijkt, je noteert. Nu doet een regisseur dat en stelt de camera – niet per se de cameraman – allerhande ongemakkelijke eisen.

Die derde laag, mijn onwennige omgang met teamwork, is voor de kijker van Nieuwsllink natuurlijk het minst interessant. Maar ik vind het boeiend. Ik kijk en luister niet meer alleen, maar in functie van anderen, niet gestuurd en ingeperkt door regie en camera, maar me wel voortdurend bewust van hun aanwezigheid.

Morgenochtend Novi List. Journalisten, zei ik tegen Godelieve, zijn overal op aarde hetzelfde. En overal zijn krantenjournalisten van hetzelfde slag. Ik vind dat een geruststellende gedachte.