Witte ridder of Kroatische Berlusconi

Witte ridder of Kroatische Berlusconi

25 augustus 2009 Niet gecategoriseerd 0

Tweede dag, eerste indrukken. Met Nieuwsllink-ploeg een dag meegelopen met verslaggevers van de Zagreb-redactie van Novi List, naar links neigende krant in Kroatie. Jonge mensen, eager zoals journalisten dat bijna overal zijn. En op een enkele dag zowel de minister van Financien ontmoet (terwijl Novi List hem interviewde) als de mogelijk aanstaande president van Kroatie.

Dat is misschien wel wat televisie doet. Ingangen. Zoals het ook iets met die camera te maken moet hebben dat we op de eerste dag al zelf een uur lang konden praten met Robert Jesic, sinds ruim een jaar eigenaar van iets meer dan 80 procent van Novi List.

Jesic is ondernemer. Vermogend geworden van de handel in petrochemische producten. Woonde en werkte in Italie, Zwitserland en Belgie, maar is opgegroeid in Rijekja, de havenstad op twee uur rijden van Zagreb waar Novi List – nu een krant met nationale aspiraties – vandaan komt.

Je zou, als je cynisch genoeg bent, Jesic kunnen zien als een kleinere Berlusconi. Rijk, connected met de regeringspartij van Kroatie, en eigenaar van een mediabedrijf. Maar dat zou hem, vermoed ik nu, onrecht aandoen. Hij heeft Novi List met geld gesteund toen die krant, destijds eigendom van kleinere aandeelhouders en de redactie, om hulp verlegen zat.

Jesic, die maar weinig met de pers spreekt, zegt dat hij Novi List gekocht heeft omdat die krant nu eenmaal met zijn geboortestad verbonden is. Ook de redacteuren van Novi List zeggen dat ze geen last van hem hebben. Wantrouwig zijn ze wel, het kan verkeren, nietwaar, maar tot nu toe manifesteert Jesic zich eerder als witte ridder dan als de megalomane controlfreak die Berlusconi is.

[dit is aflevering 3 van een serie over Kroatie en de pers]