Geld en recht in Zagreb

Geld en recht in Zagreb

26 augustus 2009 Geen categorie 0

Uiteindelijk draait mijn verhaal over geld en recht. Waar zou het anders over moeten gaan? Een rechtvaardige verdeling van de nieuwe welvaart en een afrekening met het onrecht dat nog doorziekt van de oorlog uit 1991-1995, en de periode daarna, toen in Kroatie staatscorruptie en nepotisme de norm waren.

De Kroatische regering heeft hier, vertellen verslaggevers van Novi List mij, de belastingen stevig verhoogd. Dat is nodig omdat het land, na jaren op de pof te hebben geleefd, langzaam blut gaat. Tegelijkertijd doen ze hun stinkende best om aan alle eisen van de Europese Unie te voldoen. Wij zijn een midden-Europees land, zeggen ze.

Aansluiting bij Europa betekent steun voor de economie, maar ook – als het goed is – een breuk met een rommelig verleden waarin hoge politici kleine en grotere diensten bewezen aan vriendjes of vijanden, als die daarmee even koest gehouden konden worden. De burgemeester van Zagreb, achter wie we met Nieuwsllink straks aangaan, heeft de wat onfrisse reputatie even charmant als corrupt te zijn. En natuurlijk is niets bewezen.

Om recht en geld gaat het ook als je hoort dat Kroatie zijn scheepsbouwindustrie nog moet rationaliseren en privatiseren, zijn grensconflict met de voormalige broederrepubliek Slovenie – ruzie over een stuk Adriatische zee – moet oplossen en wat harder moet meewerken met het Joegoslavie-tribunaal.

Er is in Zagreb destijds geen schot gelost, maar de Kroaten hebben wel degelijk gevochten. Er zijn veteranen en begraafplaatsen en kapotgeschoten steden. Er is een oude vraag of de Kroaten in die oorlog geen te zware middelen hebben ingezet. Het Joegoslavie-tribunaal heeft logboeken opgevraagd waaruit dat zou moeten blijken.

Die boeken zijn natuurlijk onvindbaar. We doen er echt alles aan om ze te vinden en zullen volledig meewerken met het tribunaal, zei de minister van Justitie gisteren tegen de collega van Novi List. Geloof je hem, vroeg ik wat later. Sergei knikte. En of die documenten echt zoek zijn. Hij knikte opnieuw. Maar of Kroatie destijds te veel granaten had gebruikt? Hij zou het werkelijk niet durven zeggen.