Wie is er nou op de vingers getikt, de prins of de fotograaf

Wie is er nou op de vingers getikt, de prins of de fotograaf

30 augustus 2009 Geen categorie 0

De prins is op de vingers getikt, schrijft NRC in zijn commentaar. Maar volgens Villa Media hebben de Oranjes gewonnen. En de NVJ is verbaasd over de uitspraak van de rechter in het geding dat door Willem Alexander was aangespannen tegen Associated Press omdat dat Amerikaanse persbureau foto’s had gemaakt van de Argentijnse skivakantie van de kroonprins en zijn gezin.

Vraag: wie is er nou op de vingers getikt? Wie heeft er gewonnen? De prins of het persbureau? Het is maar net wat we willen horen, denk ik, zonder het vonnis al zelf gelezen te hebben. Kern van de zaak: die foto’s mochten niet, maar het Koningshuis moet niet denken dat ze de pers met een mediacode helemaal aan banden kan leggen.

Zonder de hele kwestie opnieuw uit te leggen – zie een eerdere post – kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat we het al polderend hebben geprobeerd op te lossen, het spanningsveld tussen privacy en publieke bekendheid, en dat dat dus niet gelukt is.

De rechter heeft, zegt NRC, gezegd dat de mediacode geen bindende overeenkomst is. Die AP-foto’s mogen niet verder worden verspreid, maar niet omdat AP zich aan de mediacode had gecommitteerd door op te duiken bij het jaarlijkse persmoment van prins en gezin. De foto’s waren gewoon niet belangrijk genoeg om de privacy te doen wijken.

In feite zegt de rechter: aan die mediacode heb ik niets, ik hou me vast aan wat het Europese recht zegt over de afweging tussen persvrijheid en bescherming van de publieke levenssfeer. Die grenzen zijn al duidelijk genoeg, en van zo’n code wordt het niet beter.

Is daarmee de code van tafel? Welnee. Er zijn kranten, als NRC, die zichzelf fatsoenlijk genoeg achten om zelf de afweging telkens opnieuw te kunnen maken. En er zijn “de bladen” die de code accepteren, omdat ze anders door de rechter worden terug gefloten.

De rest van de pers moet zich nog eens afvragen of het wel wijs is de afspraak van de mediacode in stand te houden. Je kunt ook zonder, bedoel ik maar. Tenzij je natuurlijk het Oranje gezinsgeluk af en toe wil laten zien. Als het moment komt waarop de echt belangrijke foto’s worden gemaakt, druk je die gewoon af. Geen rechter die het zal verbieden.