Buma bindt in maar blijft geld vragen

Buma bindt in maar blijft geld vragen

10 oktober 2009 Niet gecategoriseerd 11

Buma/Stemra zal kleine bloggers geen geld vragen als ze muziekfilmpjes van YouTube op hun site embedden. De belangenbehartiger van componisten en tekstdichters was dat eerder wel van plan, maar bindt in. Alle commotie en kritiek op internet, en vragen in de Tweede Kamer, gaan B/S niet in de koude kleren zitten.

B/S was van plan vanaf 1 januari een vergoeding te vragen aan websites die muziekfilmpjes, bijvoorbeeld van YouTube embedden. Het laagste tarief zou 130 euro voor zes filmpjes zijn, 22 euro per video. Anders dan eerder aangekondigd zou de organisatie geen onderscheid maken tussen kleine, particuliere bloggers en commerciële siites.

De aankondiging van B/S was intimiderend en dom. Het was beter geweest als de organisatie eerst eens had laten vaststellen of het embedden van een filmpje, zonder toestemming van de rechthebbenden, nou wel of geen inbreuk op de Auteurswet oplevert. Dat lijkt, vind ik, wel het geval te zijn maar staat helemaal niet vast. En er zijn ook wel argumenten tegen te bedenken.

B/S kondigt nu aan particuliere bloggers met rust te laten. Maar de organisatie houdt wel vast aan het principe dat bij embedden geld moet worden betaald. Dat leidt gegarandeerd tot nieuw gedoe. Niet alleen omdat de principiële juridische vraag – is embedden een nieuwe openbaarmaking in de zin van de Auteurswet – nog niet is beantwoord, maar ook omdat volstrekt onduidelijk is wie eigenlijk “particulieren” zijn.

Voorbeeldje. Ik ben journalist, werk bij een krant, maar ben ook schrijver en blogger. Ik heb geen inschrijving bij de kamer van koophandel; in mijn situatie niet nodig. B/S beschouwt me daarom als een particuliere blogger die geen vergoeding hoeft te betalen voor embedden. Maar zo particulier ben ik nou ook weer niet. Ik verdien aan Google Ads en aan de boeken die ik verkoop.

Ik ken talloze freelance journalisten die wel een kvk-inschrijving hebben en daarom volgens B/S wel zouden moeten dokken. Ook als ze geen Google Ads op hun site hebben staan. Of helemaal niet over hun werk bloggen, maar over iets heel anders, hun hobby bijvoorbeeld. Dat wringt natuurlijk.

Bloggers halen nu ten onrechte opgelucht adem. Ik denk dat er eerst echte duidelijkheid moet komen over de juridische status van een embed-link. En daarna moeten auteursrechthebbenden – van componisten en liedjesschrijvers tot filmers en muzikanten – een manier bedenken om per muziekvideo aan te geven wat wel en niet mag (wel kopiëren, niet embedden, wel een still van gebruiken, niet verknippen, etc).

Zo’n systeem bestaat al. Heet Creative Commons. Nu nog even zorgen dat ook de componisten die zich door Buma/Stemra laten vertegenwoordigen gaan snappen dat er nog een andere manier is om je auteursrecht uit te oefenen.

Reacties zijn gesloten.