Google en negen andere innovaties die mijn leven veranderden

Google en negen andere innovaties die mijn leven veranderden

18 oktober 2009 Niet gecategoriseerd 1

In The Guardian schrijft hoofdredacteur Alan Rusbridger over de tien innovaties die zijn wereld sinds begin deze eeuw op zijn kop zette. Aardig stuk, aardige serie ook. Roept op om zelf een vergelijkbaar lijstje te maken. Bij deze dan. Toelichting alleen waar noodzakelijk (Rusbridger geeft argumenten waarin ik me geheel kan vinden).

1. Google.

2. RSS. Niets behalve het bestaan van Google zelf heeft mijn nieuwsconsumptie zo veranderd als rss, en de feedreader die daarbij hoort, die dan weer van Google is (Google Reader). Ik lees steeds minder kranten en tijdschriften, kijk minder tv, en volg steeds meer auteurs of media aan de hand van hun rss-feed. Ik heb mijn persoonlijke voorkeuren van mediapersoonlijkheden.

3. Wikipedia

4. MSN/ICQ. Ik ben nog erg van de messaging, al merk ik wel dat het langzamerhand wat stil wordt op MSN. Nog even en ik ben de laatste op het feestje, glas verschaald bier in de hand, borrelnootje tussen mijn kiezen. Hoe dat komt? Iedereen twittert, denk ik. Ik laat me nog steeds niet meeslepen. Het 1-op-1 contact van MSN vond ik lekkerder.

5. IPhone.

6. Amazon. Of nee: in het bijzonder de aanbevelingstool van Amazon. Fantastisch dat je boekhandelaar stapeltjes nieuw verschenen boeken voor jou speciaal klaar legt, en recensies verzamelt over die boeken, en tweedehands exemplaren die misschien nog heel bruikbaar zijn. Ik koop met grote regelmaat boeken bij Amazon, louter en alleen om deze reden.

7. Uitzending Gemist. Uitgesteld en gepersonaliseerd kijken is natuurlijk de trend. Wie kijkt er nog met de hele familie op de bank naar DWDD? Let in dit verband even op de slimme aggregators. TV Tutti zou wel eens een schot in de roos kunnen zijn.

8. Open source. In dit geval PHP/Mysql en WordPress. Het is een ding dat je kunt bloggen (met blogger.com bijvoorbeeld), het is iets heel anders dat een newbie zijn eigen site kan programmeren. Dat begon voor mij met een handboek PHP 4 of zo, kreeg een versnelling met WordPress (dat veel van het zware werk had gedaan, maar nog heel veel ruimte bood voor aanpassingen), en zet zich nu door in wat lastiger klussen (zie infoclan.nl). En dat allemaal met open source, gratis software.

9.Tomtom. Welbeschouwd een verbijsterende uitvinding. Ik ben onthand als ik dat ding niet bij me heb, zelfs als ik de weg weet. En als ik m bij me heb, weet ik wel waar ik heen ga, maar niet waar ik ben (onderweg, en dat is genoeg om te weten). De kaarten op mijn iPhone zijn trouwens bijna net zo krachtig, vooral als ik door een stad loop en even de weg kwijt ben (en mijn TomTom in de auto heb laten liggen).

10. Marktplaats.

Reacties zijn gesloten.