Times wordt voorjaar 2010 betaald

Times wordt voorjaar 2010 betaald

21 november 2009 Geen categorie 0

Niet dat lezers online nergens voor betalen, maar The Times zou toch eens moeten zeggen hoeveel de krant gaat verdienen als het achter een betaalhek gaat. Dat gaat volgend voorjaar gebeuren, heeft James Harding, de hoofdredacteur van de Britse krant, gezegd.

The Times volgt de marsroute die is uitgezet door Rupert Murdoch. De Australische persbaron met grote belangen in de Britse en Amerikaanse media acht het de grootste fout van kranten dat ze ooit besloten hun inhoud gratis weg te geven. Als hij het roer omgooit, zullen anderen volgen, denkt Murdoch.

Ik geloof het pas als ik het zie. Bij alle pogingen krantencontent online tegen betaling aan te bieden, zijn twee zaken doorslaggevend. Welke content precies bied je aan? En hoe laat je de klant betalen.

Over de verschillen tussen nieuws en nieuws heb ik hier eerder geschreven. Nu valt me in een bericht op dat Murdoch voor een dag toegang tot The Times ongeveer hetzelfde gaat vragen als voor een exemplaar van de krant. Dat klinkt redelijk, beide gaan immers een dag mee, maar is het niet.

De doorsnee klant leest pakweg twintig minuten in de papieren krant. Online blijft de bezoekers tien keer minder lang hangen, schat ik. Hij kan makkelijker wegzappen, het andere aanbod is maar een muisklik weg. Dat doet iets met de waardebeleving; het voelt van minder waarde.

We weten pas of het werkt als het werkt. Ik gun Murdoch zijn succes wel. Maar ik geloof zijn voorspellingen pas als ze uitkomen, en neem ze pas serieus als hij voorspellingen durft te doen over de online omzet.