Google vindt alles behalve wat Bing vindt

Google vindt alles behalve wat Bing vindt

29 november 2009 Geen categorie 0

In alle heisa rond Murdochs betaalhekken rond het nieuws zien we misschien over het hoofd waar het echt om gaat. Murdoch wil de eindgebruiker – jou en mij – niet laten betalen voor het nieuws, al zegt hij dat wel, maar Google. En de ceo van News Corp gebruikt de grootste concurrent van Google, Microsofts Bing, om zichzelf een betere plek aan de onderhandelingstafel te geven.

Mike Arrington van TechCrunch legt goed uit wat er mogelijk aan de hand is, aangevuld door Nicholas Carr. Het betaalhek rond Murdochs kranten, van The Wall Street Journal tot aan The Times, is een truc. Microsoft staat allicht te trappelen om op exclusieve basis de content van News Corp te ontsluiten, en daarvoor te betalen. Wie dan een bericht uit The Times zoekt, wordt gedwongen naar Bing te gaan.

Carr ziet scherp dat Murdochs verkondigde doel waarschijnlijk onhaalbaar is. De krantenmagnaat beweert als eerste grote concern achter een betaalhek te willen gaan, in de hoop en verwachting dat andere kranten hem volgen. Terecht, zegt Carr, gaat Murdoch ervan uit dat kranten ondanks al hun sores nog steeds de allergrootste leverancier van nieuws op internet zijn. Als ze allemaal onzichtbaar zouden worden voor Google, zou dat de zoekmachine enorm schaden. Zwakke stee in het plan van Murdoch is dat die kranten niet zullen samenwerken:

When it comes to Google and other aggregators, newspapers face a sort of prisoners’ dilemma. If one of them escapes, their competitors will pick up the traffic they lose. But if all of them stay, none of them will ever get enough traffic to make sufficient money. So they all stay in the prison, occasionally yelling insults at their jailer through the bars on the door.

Maar alles wordt anders als Murdoch nog een andere agenda heeft (waarvan hij zich waarschijnlijk niet eens bewust was toen hij zijn betaalhekkenstrategie bedacht). Die andere agenda heet Microsofts Bing. Over de kansen van die strategie kun je heel sceptisch zijn, zoals Jeff Jarvis die het allemaal maar flauwekul vindt.