Information overload is een mythe

Information overload is een mythe

2 januari 2010 Niet gecategoriseerd 12

We hebben eerder last van te weinig dan van te veel informatie. Het is waar dat we steeds meer data produceren, miljarden en miljarden megabytes, maar dat we lijden aan information overload is een mythe. Jongeren hoor je er nooit over klagen. (deel I)

DE INFORMATIECRISIS

1: Information overload is een mythe

2: Ik heb internet uit

3: We weten samen te weinig

4: Shirky’s filter failure

5: Crisis, what crisis?

In de supermarkt liggen acht soorten tomaten, drie kleuren paprika’s en iets wat ze paksoi noemen. Je kunt kiezen uit acht of negen bizarre slavarianten, en twee dozijn soorten aardappelschijfjes. Vroeger ging je naar de kruidenier voor piepers en een krop sla. Maar dat het assortiment van moderne supers nu honderd keer groter is dan toen, betekent niet dat we ook honderd keer zoveel eten.

We consumeren anders. Niet per se gezonder; we zijn welvarender maar ook zwaarlijviger. Toch zijn we niet in de war geraakt van het exponentieel groeiende aanbod. We hebben ermee leren omgaan. We maken een voorselectie: huismerk of A-merk, rijst of pasta. En we helpen ons met de selectie – het filter – van anderen. We kiezen een recept uit Allerhande, of gaan voor de Kies&Kook.

In 1995 werd internet een massamedium. Meteen werd er gewaarschuwd voor information overload. Vijftien jaar later blijkt het de hardnekkigste mythe van internet. We praten elkaar na dat we ongelukkig worden van te veel data, dat we infostress krijgen van ongeopende email en miljoenen euro’s aan productiecapaciteit verspelen doordat we ons acht uur per week met niets anders moeten bezighouden dan informatiemodder en sociale netwerkverplichtingen.

Informatieoverlast is een mythe. Het is flat earth news, zoals de Britse onderzoeksjournalist Nick Davies het nieuws categoriseerde dat alleen maar waar en nieuwswaardig is omdat iedereen het wil geloven en niemand het checkt. Beste voorbeeld: de millenniumbug. Alle computersystemen zouden op tilt gaan omdat ze zich zouden verslikken in de datum. Maar die bug bleek op nieuwjaarsdag 2000 onschuldig, terwijl information overload onuitroeibaar is. Zelfs de koningin zegt het: we hebben last van te veel informatie.

Deel 2 (morgen): De meeste informatie wordt door bijna niemand gezien

Reacties zijn gesloten.