Hoe verandert internet de manier waarop je denkt?

Hoe verandert internet de manier waarop je denkt?

17 januari 2010 Niet gecategoriseerd 2

Het is de jaarlijkse vraag van Edge, misschien wel het spannendste e-zine op aarde: hoe verandert internet de manier waarop je denkt? Ik struikelde over Edge in een column van Nicholas Carr – misschien wel de beste IT-columnist op aarde – die zijn volgende boek zal wijden aan hetzelfde vraagstuk. Wat doe je dan? Eerst Edge lezen? Eerst Carr lezen? Eerst denken?

Eerst een schot voor de boeg. Dan Carr lezen. Dan Edge. Waarom? Omdat ik, qua schot voor de boeg, denk dat we zo denken. We denken hardop. Ik in elk geval sinds ik blog. Sterker nog: ik denk niet alleen hardop als ik blog, maar doe dat ook steeds vaker en gemakkelijker offline, als ik met mensen aan het werk ben.

Is dat goed of slecht – daarover zal het bij Edge wel gaan, vermoed ik. Hardop denken ziet er op internet vaak uit als banale, tenenkrommende comments op GeenStijl bijvoorbeeld. Dat is heel erg hardop, maar van denken is nauwelijks sprake. Doordat we hardop kunnen denken, en dat altijd en overal met anderen kunnen doen, zonder aangesproken te worden of wat we denken, denken we ook minder goed.

Dat is een tweede schot voor de boeg. We denken niet alleen hardop – dat heet conversatie of debat – maar ook sneller en minder zorgvuldig. De winst zou het open debat moeten zijn. Het verlies zit ‘m in de ruis: te veel ruis, te weinig geluid.

Carr

Dan Nicholas Carr. Hij beschrijft hoe boeken uit bibliotheken verdwijnen, en studenten nog alleen van een scherm lezen, alsof de drager er niet meer toe doet. Die doet er wel toe, zegt Carr. Een boek houdt je aandacht vast, terwijl een netwerkcomputer – internet zeg maar – ontworpen is voor het tegenovergestelde: een webpagina is opgebouwd uit links, verwijst en leidt af.

Carr schreef er eerder een prachtig essay over in The Atlantic, Is Google making us stupid. Hij zegt nu op de vraag van Edge:

Knowing that the depth of our thought is tied directly to the intensity of our attentiveness, it’s hard not to conclude that as we adapt to the intellectual environment of the Net our thinking becomes shallower. () My own experience leads me to believe that what we stand to lose will be at least as great as what we stand to gain.

Dan gaan we nu allemaal Edge lezen.

Reacties zijn gesloten.