Tweets gaan nooit meer weg

Tweets gaan nooit meer weg

17 april 2010 Niet gecategoriseerd 2

Hilarisch bericht van de Library of Congress. De Amerikaanse staatsbibliotheek, als ik mij niet vergis nu al de grootste in de wereld, gaat alle twitterberichten opslaan die sinds 2006 zijn en worden gepost. Gisteren bekendgemaakt. Alsof de wereld al niet aan data ten onder gaat.

Het roept mooie vragen op. Alle tweets? Nee, alleen de openbare. Ook gegevens over de gebruikers? Is nog onbekend. Alleen van Amerikaanse staatsburgers? Of ook Femke Halsema? Of de GroenLinks-leider alleen als ze een tweet stuurt naat Obama. Of over Obama?

Zou het een maatschappelijk doel dienen? Worden we er wijzer van? En zo ja, waarom slaan we dan ook niet alle berichten van Facebook op? Of is er een staatsveiligheidsbelang mee gediend, en waarom bewaren we tweets dan wel oneindig, maar telefoongesprekken niet?

Ik heb eerder beweerd – in Mediamores – dat we er met internet een domein bijgekregen hebben dat zich tussen het private en publieke bevindt. Wat prive is en wat openbaar is steeds minder eenvoudig te bepalen. Ben benieuwd wanneer de Koninklijke Biblotheek dit voorbeeld volgt.

Reacties zijn gesloten.