Een idee van 28 miljoen

Een idee van 28 miljoen

26 april 2010 Geen categorie 4

Briljant plan. IkMisNiks.com. Site die het nieuws voor je verzamelt op basis van wat je al eerder las. Vijf artikelen uit diverse bronnen gelezen over Femke Halsema? Het volgende verhaal over GroenLinks zal je niet missen, ook niet als het uit een heel andere bron komt. Goed voor pakweg 28 miljoen bij de eerste beursgang, zou ik zeggen. Met twee nadelen: het bestaat waarschijnlijk al, en anders zijn ze er bij Google Labs al wel heel ver mee.

Dit is half serieus. Ik geloof dat aggregatie een van de vier hoekstenen van het toekomstige nieuws is. Hoe maak je als nieuwsbrenger handig gebruik van de kennis die op internet aanwezig is? En dan doel ik niet op amateurjournalistiek, niet het soort kennis dat Wikipedia voortbracht, maar op domme data en slimme algoritmen. Het soort kennis waarop Demand Media is gebouwd.

IkMisNiks.com is niet zo’n idioot conceptje. Amazon vertelt me welke boeken ik nog meer moet lezen. LastFM welke muziek ik waarschijnlijk waardeer. Waarom zou zoiets met nieuws ook niet mogelijk zijn? En dan bedoel ik niet nieuwsbronnen, want dat ligt te veel voor de hand. Nee, de artikelen zelf, het feit zelf. Daar heb je redelijk slimme databases voor nodig.

In die aggregatie zit het probleem natuurlijk. Amazon is bedacht omdat Jeff Bezos zich realiseerde hoe geweldig gestructureerd de wereld van het boek is. Denk aan isbn-nummers, namen, titels, genres. Daar kan een database alles mee. Nieuws daarentegen is veel lastiger te catalogiseren. Je moet het achteraf doen, na de gebeurtenis, en het is bewerkelijk.

Een middenweg die ik bedacht, is niet het nieuws te rubriceren, of de bron te nemen, maar de auteur. Die zit er tussenin, zeg maar, en wordt belangrijker op internet. Aan die auteur kleeft data. We kunnen meer van hem weten dan zijn naam, werkgever en wat hij eerdere al publiceerde. We weten wat hij leest.

Wat een blogger leest, om me tot die categorie auteurs te beperken, ligt vast in zijn rss-reader. Die houdt bij welke andere bloggers een blogger leest. Waarschijnlijk wil ik best weten wat de bloggers die ik volg op hun beurt interessant vinden. Dat concept van aggregatie heb ik uitgewerkt tot de site Infoclan.nl (in slapende beta).

Inmiddels begint Googles Reader te leveren wat ik nodig heb. Die rss-reader gaat steeds slimmere aanbevelingen doen voor andere feeds, op basis van een algoritme waarnaar ik alleen maar kan raden. Het is behoorlijk handig, maar kan beter. Ik wil geen andere blogs, maar meteen een geaggregeerde nieuwsfeed. En ik wil alleen maar feeds van individuele auteurs (geen groepsblogs). En ik wil zien hoe ze gerankt zijn.

Kom op Google, anders doe ik het zelf.

Reacties zijn gesloten.