Waar internet niet goed in is

Waar internet niet goed in is

24 augustus 2010 Geen categorie 2

Prachtig platform, dat internet, maar in sommige opzichten toch minder handig dan je zou wensen. Als nieuwsmedium is het snel. Het biedt me tekst en beeld. Het filtert naar mijn persoonlijke wens. En ik kan bijna altijd terugpraten. Maar van de andere kant: het biedt weinig overzicht, voor duiding en analyse lees ik liever een krant of weekblad, en op het net kan ik niemand vertrouwen behalve mezelf.

Misschien kan het na vijftien jaar internet geen kwaad eens op een rij te zetten wat er niet aan deugt. Zeg ik als hartstochtelijk gebruiker. Misschien dat we zo ontdekken wat er beter kan aan internet, of waaraan oude media voorlopig nog hun toegevoegde waarde ontlenen. En ja, de kans bestaat dat ik louter open deuren intrap.

Klopt mijn gevoel dat internet weinig overzicht biedt? Of citeer ik per ongeluk slechts degenen die kopje onder gaan in de information overflow? Zoals ik eerder schreef, geloof ik dat het wel losloopt met die informatiestress. We kunnen wel uit de voeten met al die informatie, we filteren bijna intuitief. Maar dat wil niet zeggen dat we voldoende overzicht hebben, of eenzelfde illusie van overzicht zoals de oude massamedia boden.

Vroeger, toen je pakweg elke dag The New York Times las, vertrouwde je erop dat die krant al het nieuws bood dat gedrukt mocht worden. Je verliet je op het overzicht dat duizend redacteuren voor je maakten. Nu vertrouw je op algoritmen, op wat andere mensen de moeite waard vinden (digg), of wat je vrienden op het sociale netwerk doorgeven.

Ik weet niet eens of het overzicht van The Times zoveel beter was dan wat het net nu te bieden heeft. En ik kan me goed voorstellen dat jongeren die vraag volstrekt irrelevant vinden. Maar ik weet wel dat je The Times ter verantwoording kon roepen (en soms zelfs antwoord kreeg), terwijl je dat bij Google of je netwerk niet hoeft te proberen.

[later meer]

Reacties zijn gesloten.