Wie wil nog journalist worden?

Wie wil nog journalist worden?

29 oktober 2010 Geen categorie 1

Nederland heeft bijna drie keer zoveel inwoners (16,5 miljoen) als Vlaanderen (6 miljoen), maar zes keer zoveel journalisten. Onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam schatten dat er in Nederland 15duizend journalisten zijn. In Vlaanderen, las ik in een stuk over de journalistieke code, werken 2500 journalisten.

Hoe zit dat, denk je dan. Is Belgie een zo veel simpeler land dat het met relatief minder journalisten toe kan? Werken Vlaamse journalisten twee keer zo hard als Nederlandse? Of is de Vlaamse pers gewoon half zo goed als de Nederlandse? None of the above, vermoed ik. Het zal wel iets te maken hebben met de definitiekwestie. Wie is eigenlijk journalist?

Die vraag speelt ook op bij het lezen van een klacht van Huub Elzerman, voorzitter van de NVJ en oud-directeur van de School voor de Journalistiek in Utrecht. In de Volkskrant stelt hij dat te veel opleidingen in Nederland te veel journalisten afleveren. ‘Hen wacht een buitengewoon luizig freelancebestaan of helemaal niets.’

Elzerman weet dat niet zeker, maar heeft zo zijn voorgevoel. Hij dringt aan op nader onderzoek door het ministerie van Onderwijs. Ik ben benieuwd wat dat oplevert. Al was het maar omdat al die opleidingen – vier klassieke hbo’s en negen universitaire opleidingen – claimen dat hun “uitstromende” studenten allemaal aan het werk komen.

Elzerman: ‘Deze nieuwe opleidingen krijgen hun accreditatie op basis van marktonderzoek. Daaruit blijkt dat er voldoende werkgelegenheid is voor deze studenten. Wij willen de minister vragen om nog eens kritisch naar deze gegevens te kijken. Want ik geloof niet dat al deze studenten een baan krijgen.’

Reacties zijn gesloten.