Arie Elshout: Laten we bidden

Arie Elshout: Laten we bidden

8 november 2010 Niet gecategoriseerd 0

“Laten we bidden dat er een paar enclaves blijven met niet onderhorige journalistiek; een journalistiek die niet bevestigt maar ontregelt, die tegenspreekt en ontmaskert, zonder aanzien des persoons,” verzucht Volkskrant-correspondent Arie Elshout vandaag in zijn column. En ik ben het niet met hem eens.

Dat is lastig uitleggen. Want wie heeft er nou geen bezwaar tegen slaafse journalistiek? En wat willen we anders dan een krant die ontregelt? Niets natuurlijk, totdat je suggereert dat betrokken of “activistische” journalistiek per definitie ontaardt in afhankelijke, volgzame kranten die meningen en feiten klutsen tot een onbetrouwbaar mengsel.

In zijn column suggereert Elshout precies dat, naar aanleiding van de rel rond de Amerikaanse MSNBC-anchor Keith Olbermann. Die had 2400 dollar gedoneerd aan de Democratische Partij, en daar viel zijn werkgever over. Elshout wijst terecht op het verschil met het rechts-populistische FOX, dat geen enkele moeite doet om zijn bias te verbergen.

Elshout voelt niets voor journalisten die feiten en meningen mengen – en terecht. Maar hij suggereert een tegenstelling die er niet hoeft te zijn, vooral waar hij stelt dat de media dreigen te herzuilen nu ze meer moeite doen een wat geprononceerder positie in te nemen. Denk ook aan de wijze waarop in Hilversum omroepen kleur bekennen.

Niemand wil terug naar het tijdperk van de zuilen – de pers was toen inderdaad eerder een schoothondje dan een waakhond. Maar herzuiling en regressie zijn niet de enig mogelijke reactie op de kleurloze, al te afstandelijke media van de jaren negentig – NRC en de Volkskrant waren ideologisch vrijwel uitwisselbaar geworden.

De Volkskrant laat zelf zien dat de krant meer werk maakt van zijn progressief-liberale idealen. De Telegraaf is onder Sjuul Paradijs onbekommerd aan het campaignen. Ik stoor mij daar niet aan, en vermoed dat lezers de betrokkenheid waarderen, op strikte voorwaarde dat een krant elke keer weer transparant is, en zichzelf uitlegt aan zijn lezers.