Jay Rosen over Julian Assange

Jay Rosen over Julian Assange

4 december 2010 Geen categorie 1

Veel journalisten weten niet goed wat ze aanmoeten met Julian Assange, de man achter Wikileaks en de onthulling van “Cablegate”. Wikileaks publiceert een kwart miljoen “telexberichten” van Amerikaanse ambassades die een onthullend kijkje bieden in de buitenlandse politiek van de VS.  Sommige journalisten vinden dat onverantwoord, anderen steunen Assange nu er jacht op hem wordt gemaakt.

Jay Rosen on Wikileaks: “The watchdog press died; we have this instead.” from Jay Rosen on Vimeo.

Kernvraag, zegt de Amerikaanse hoogleraar Jay Rosen, is wat Wikileaks is. Het noemt zichzelf een mediabedrijf dat zich toelegt op onderzoeksjournalistiek. Maar het is heel anders dan andere, oude media. Zo is het statenloos, zegt Rosen. Het draagt niet de cultuur mee van het land waarin het ontstond, zoals bijvoorbeeld de BBC. Daarbij legt Wikileaks aan niemand verantwoording af.

Wikileaks heeft een positie ingenomen tussen de pers en de klokkenluiders aan wie het absolute anonimiteit belooft. Dat roept de vraag op of oude media, pakweg The Guardian, het ook zo zou doen; ik denk dat die krant tenminste de identiteit van een bron zou willen kennen.

Rosen stelt nog een andere, indringender vraag. Waarom gaan klokkenluiders niet meer naar de pers, maar naar een beginnende media-ondernemer als Assange en een wat schimmige organisatie als Wikileaks? Volgens Rosen heeft dat iets te maken met het feit dat veel mensen de pers niet meer vertrouwen.

Reacties zijn gesloten.