NRC mag ANP plagiëren

NRC mag ANP plagiëren

7 januari 2011 Geen categorie 1

Even een nieuwsbericht jatten van Villa Media. Die site meldt dat NRC Handelsblad zijn contract van vijf ton opzegt met het ANP. Waarop het ANP aankondigt dat het scherp in de gaten zal houden of er desondanks nieuwsberichten van het ANP in NRC  opduiken. Dat is plagiaat, vindt ANP. Nee hoor, dat heet de persexceptie, denken ze bij NRC.

Die uitzonderingsregel in de Auteurswet zegt dat nieuwsmedia berichten van elkaar mogen overnemen, zolang dat maar met bronvermelding – en de naam van de auteur – gebeurt.  Dat geldt ook voor blogs. In een recente zaak is bepaald dat GeenStijl een nieuwsmedium is (ook al zegt het zelf als het zo uitkomt dat het geen journalistiek bedrijft).

Omdat de persexceptie in principe ook voor blogs kan gelden, mits die een nieuwskarakter hebben, zou die ook voor dit blog kunnen gelden. En als dat niet het geval is, kan ik – net als elke andere blogger – terugvallen op het citaatrecht. Dat zegt dat je een kort stukje tekst mag overnemen als je het gebruikt voor een kritiek, bespreking of aankondiging.

Het is overal

Dat NRC bij het loslaten van het ANP teruggrijpt op de mogelijkheden van de Auteurswet, is verrassend maar niet onlogisch. Het ANP is ooit door de kranten opgezet; het is een beetje not-done om de gezamenlijke dienst – die voor veel kranten vooral ook een waarschuwingsdienst is – te laten vallen.

Maar NRC zal ontdekt hebben dat het steeds minder vaak gebruik maakt van ANP. Het nieuws is overal, immers, niet in de laatste plaats omdat het ANP het zelf verkoopt aan sites als Nu.nl. De alarmeringsfunctie valt te vervangen door een Google-alert en een extra tv met teletekst 101, moeten ze bij NRC hebben ontdekt.

Wat het ANP, schat ik, vooral steekt is dat NRC overstapt naar het tamelijk nieuwe persbureau Novum. Eerder al troffen ANP en Novum elkaar voor de rechter omdat de eerste vond dat de tweede wederrechtelijk berichten nieuws overnam van ANP.

Les van dit alles: het snelle nieuws van het ANP is steeds lastiger te verkopen aan partijen als NRC, die het steeds meer moeten hebben van duiding en achtergrond; en de uitzonderingsregels van de Auteurswet, met name die voor de pers, passen niet meer goed in het internettijdperk (maar dat geldt voor de hele Auteurswet).

Reacties zijn gesloten.