Jezus in Las Vegas

Jezus in Las Vegas

17 juni 2013 Niet gecategoriseerd 0

Van een collega kreeg ik dit filmpje van Ted Talk, de onvolprezen serie presentaties/speeches (Gert, dank). Gaat over deep brain stimulation, ofwel dbs, ofwel de ingreep waarmee sommige parkinsonpatienten van hun ergste symptomen worden verlost. Zie Carels Hoofd.

Twee dingen zitten me dwars. Om te beginnen het applaus dat telkens klatert. Het doet me net te veel denken aan goochelaars en een konijn uit de hoed. Aangrijpend om te zien hoe die vrouw rustig wordt, en het jongetje weer kan lopen, maar op de een of andere manier haalt het applaus het naar beneden. Alsof hier geen sprake is van knappe geneeskunde maar van tovenarij. Ik zie, bedoel ik geloof ik, voor me hoe Jezus een lamme weer doet lopen, maar krijg er een Las Vegas-achtige zaal vol publiek bij.

Wat ook schuurt is die zin van de arts Andres Lozano: “Willen jullie slimmer zijn?” Hij bedoelt dat hij mensen met een cognitief defect misschien kan helpen, maar suggereert net even te vet dat een zaal vol gewone studenten met dbs kan worden omgebouwd tot gegarandeerde Nobelprijswinnaars. Afgezien van het feit dat dat niet kan, zit er een zwart ethisch randje aan de suggestie.