Nog geen levensverhaal

Nog geen levensverhaal

9 maart 2014 Geen categorie 0

Soms google ik mijzelf. Dat heeft iets klefs en onfatsoenlijks. Een vorm van zelfbevrediging. Wie een selfie maakt, deelt die foto tenminste nog met vrienden, of met de wereld. Wie zichzelf googlet, controleert of hij nog bestaat.

Egosurfing is bijna zo oud als internet. Het is ouder dan Google. De term werd gemunt in 1995.  Ik meen mij het stukje in Wired te herinneren waarin het woord werd opgenomen in het jargon van de nieuwe wereld, samen met eyeballs, nu al jaren een bloedserieuze marketingterm maar toen nog ‘een eufemisme’.

Tegenwoordig surft niemand meer. Dat woord is zo goed als verdwenen uit het spraakgebruik – en daar moet een reden voor zijn. Zoals het ook verklaarbaar is waarom dat zoeken naar jezelf nu ego-googlen heet. Besta ik wel, al is het maar op internet? Of – en dat lijkt me nieuw – besta ik niet meer?

Het is een wat eigenaardige ervaring op Mensenlinq, een verzamelsite van rouwadvertenties, te lezen dat Hendrikus Blanken overleden is op 8 juli 2012. Henk Blanken had dezelfde doopnaam als ik, was elf jaar ouder en oprichter van Blanken Controls BV, een specialist in meet- en regeltechniek.

Henk is gecremeerd in Dieren. Zijn nabestaanden, collega’s en vrienden hebben na de plechtigheid herinneringen aan hem opgehaald in Loenen. Dat lees ik in de rouwadvertentie, waarna mijn blik afdwaalt naar het digitale formulier waarmee ik de premie voor mijn eigen uitvaartverzekering kan berekenen, naar de website goedkope-grafstenen.nl kan uitwijken, naar de ‘uitvaart informatiehulplijn’ en de website verliesverwerken.nl.

Naast de button van graftombe.nl kan ik een rouwtest doen. Als ik me verdrietig voel, kan ik hier – het lijkt wel meten en regelen – controleren hoeveel risico ik loop op onverwerkte rouw. Ik kan, dat helpt vast beter, ook op de banner van de vriendenloterij klikken en 37 keer kans maken op een auto.

Je kunt bij Mensenlinq behalve een rouwadvertentie ook een youtube-filmpje uploaden van je naaste. Van Hendrikus (Henk) Blanken zijn nog geen filmpjes ingestuurd, meldt de site. Tenslotte kun je ook een levensverhaal achterlaten.

Van Henk is nog geen levensverhaal beschikbaar.