De demontage van FTM’s bejubelde scoop

De demontage van FTM’s bejubelde scoop

26 april 2018 In de media 0

 

Op de eerste Europese conferentie verhalende journalistiek in Amsterdam, True Stories, was ik als spreker uitgenodigd om live een verhaal te demonteren, zoals ik dat met Rik Kuiper geregeld doe op de www.verhalengarage.nl.

Bijzonder aan de sessie was het verhaal: de geweldige scoop van Eric Smit en Kim van Keken van Follow the Money. Zij werden er journalist van het jaar mee. Ook werd het verhaal genomineerd voor de twee meest prestigieuze Nederlandse journalistieke prijzen, de Loep en de Tegel.

Een goed verhaal dus. Maar kon het beter? Wat kon het – zou je het over mogen doen – hebben aan narratieve technieken? Na de inleiding van Eric Smit en moderator Tanja van Bergen leg ik uit dat de beide auteurs nogal wat hebben laten liggen.