Berichten aan de achterblijvers

Als ik dement word, mag ik dan netjes sterven?

Ik eindig dement, als het tegen zit. Parkinsonpatiënten lopen nu eenmaal een groter risico dat ze hun vrouw op een dag aanzien voor een hoed of te lijf gaan met een keukenmes. Als ik lang genoeg leef, staat bijna vast dat ik kwijlend zal vergeten wie ik was, of wat, of waar. In de Volkskrant en op De Correspondent zoek ik sinds een jaar of twee naar de waarheid over euthanasie bij dementie. Verkenningen zijn het die moeten leiden tot een boek, dat Achterblijvers zal heten.
De verwarrende handreiking

Een nieuwe handreiking moest een eind maken aan de verwarring over euthanasie bij dementie. Maar er waren twee versies, met een belangrijk verschil. Toen werd de chaos groter. (De Volkskrant, 29.12.2015)

Mag ik zelf mijn einde kiezen?

Dit is moord, briesten de hoogleraren na de dood van Hannie Goudriaan. Maar ze zagen alleen wat ze wilden zien.Dit is moord, briesten de hoogleraren na de dood van Hannie Goudriaan. Maar ze zagen alleen wat ze wilden zien. (De Volkskrant, 18.2.2016)

Essay op de Correspondent

In 2016 begon de Correspondent met een thematische aanpak van Grote Onderwerpen als dementie. Ik lever graag mijn bijdragen, al was het maar vanwege de vele, voortreffelijke reacties. (De Correspondent, 16.9.2016)

Voltooid leven

In het debat over stervenshulp voor bejaarden die levensmoe zijn worden zelfbeschikking en goede ouderenzorg tegenover elkaar gezet. Dat is een schijntegenstelling.(De Volkskrant, 22.10.2016)

Kea Fogelberg en de dood van Hans

Als arts zal Kea Fogelberg geen diep demente man doden die niet meer snapt wat er gebeurt. Maar toen haar man Hans dement werd, en dood wilde, móest ze hem wel helpen. (De Volkskrant, 22.4.2017 – met Nina Blanken)

Het lange sterven van Joop

Omdat sterven niet zo moeilijk mag zijn als je dementeert, wilde mijn vriend Joop dat ik zijn verhaal zou vertellen. (De Correspondent, 22.6.2017)

Niet half zo liberaal

We zijn niet bang meer voor de dood, maar des te banger voor de ouderdom. Praten we elkaar het graf in of doen we onnodig betuttelend? (De Correspondent, 13.2.2017)

Aan mijn achterblijvers

Pleidooi voor het recht op zelfbeschikking – als het recht een ander, een achterblijver, te laten beslissen wanneer het over moet zijn. (De Volkskrant, 29.12.2015)